HTML

nubabel

London papucsban, avagy How To Be An Alien in London

Friss topikok

  • szilva_: Most hol tartasz, ki nyer az Usában?:) És elhanyagolod a blogodat. Még jó, hogy azért olvashatlak ... (2008.04.26. 16:32) Postcard from the Top
  • exit: nekem is tetszik. a könyv is. a kérdésedre: ebben nagyon hisznek: 'covers sell books'. (2008.01.30. 16:45) Magda Szabó RIP
  • Srí: Nálunk meg majd 2012-ben talán. Bár vannak már kísérleti adások nálunk is, úgy tudom. Kell majd ho... (2008.01.18. 16:23) A BBC rendszert vált
  • Srí: Bizony, sok nevetést és szeretetben gazdag 2008-at kívánok neked!:) (2008.01.03. 04:48) Eggyel több
  • Refuse/Resist!: Én inkább Stephen Colbertre szavaznék :) (2007.11.08. 17:51) A Clinton Család

UFi

Nincs megjeleníthető elem

Judapest

Nincs megjeleníthető elem

Independent

Nincs megjeleníthető elem

The First Post

Nincs megjeleníthető elem

HTML

Boris made it

2008.05.04. 01:21 exit

Szólj hozzá!

Címkék: cameron boris

Postcard from the Top

2008.02.28. 10:46 exit

Kicsit elhanyagoltam ezt a blogot az utóbbi egy hónapban, most is csak egy képeslapot tudok küldeni haza és a világnak: Üdv a demokrácia csúcsáról!

1 komment

Címkék: democracy rooftop parliament postcard

Swingin' News

2008.01.24. 10:44 exit

Szólj hozzá!

Címkék: youtube news swing

A BBC rendszert vált

2008.01.16. 12:55 exit
3 hete vezette be a BBC az Iplayer-t, amivel végre könnyen visszahallgatható-nézhető szinte az összes BBC program Rádió-TV egy hétre visszamenőleg. Az Iplayer download progijával pedig letölthető egy csomó show és műsor is. Persze eddig is volt podcast és stream a BBC oldalain de mostmár a sorozatok és filmek is utolérhetők végre, és fura mód ingyen. Az első két hét felmérései alapján 3.5 millió programot néztek meg, szedtek le az emberek és ez kezdésnek igen biztató, sőt. Egy apró gond még, hogy a legtöbb dolog csak Anglia területén érhető el. A legtöbbet visszanézett műsorok topja amúgy: Best Of Top Gear, EastEnders, Sense And Sensibility, Doctor Who.

És az új rendszer eddig a nagy siker ellenére sem omlott össze, igy a digitális váltás csöndben és zavartalanul folyik a BBC-nél. Ahogy kell.

1 komment

Címkék: bbc digital iplayer

Eggyel több

2007.12.27. 14:32 exit

Sok nevetést és sikerélményt mindenkinek 2008-ban!

1 komment

Címkék: 2008 nevetés larry

Romola

2007.12.12. 19:39 exit

Romola Garairól már az origo.hu is megjósolta 2004-ben, hogy szép jövő előtt áll. 2007 végén minden jel arra mutat, hogy ez a szép jövő már elkezdődött. Romolának az elmúlt két évben több  komoly szerepe is volt, többek között egy mellékszerep a nagysikerű és Oscar-várományos Vágy és Vezeklés (Atonement) és egy főszerep az Angel c. filmekben. Az utóbbi rendezője a francia François Ozon szerint egy új diva van születőben. Romola édasapja ahogy neve is sugallja magyar származású, édesanyja angol. Az angyali mosolyú szinésznő januárig két szindarabban is látható a New London Theatre-ben. Februárban pedig kiderül kap e aranyszobrot az Atonement. Ha igen, akkor küldök RG-nek egy kis flódnit ala JP.

Szólj hozzá! · 3 trackback

Címkék: oscar angel romola

Daily Gastro

2007.12.05. 21:46 exit

Ahogy közelednek az Ünnepek, az édességek-finomságok mellett a napi gasztroblog fogyasztásom is megugróban, a kedvenciem itthonról és otthonról egyaránt, sorrend nélkül és nem csak foodieknak itt:

fuszereslelek.blogspot.com

Fűszer és lélek, kosherul.


buvosszakacs.blog.hu


Szakácsbűvészet, mesterfokon.

kalandozasok.blogspot.com

Kedves Sri házi receptjei, teli kalanddal és lélekkel.chiliesvanilia.blogspot.com

Csipősségek és édességek.

www.davidlebovitz.com

David Párizsban él, mesterszakács és már olvasni is finom.

becksandposh.blogspot.com


Sam angol. Fred Francia. Együtt élnek, főznek és erről blogolnak.

alkoholista.blog.hu

Műveltek és sokat isznak. Jókat.

Mára ennyi. Egészségünkre!

Szólj hozzá!

Címkék: food gastro blogs

Magda Szabó RIP

2007.11.30. 18:32 exit
Kicsit késve, de muszáj beraknom mert nagyon is idevaló. Szabó Magdáról emlékeztek kellő tisztelettel az Independent-ben és ez megható. A 'The Door' c. könyve évek óta bestseller itt és most is toplistás a Foyles könyváruház eladói ajánlás részénel, ez is. Karácsonyi ajándéknak elsőként fogom megvenni az angol kiadást. Nyugodjon békében Kedves Magda. Hiányozni fog!

2 komment

Címkék: magda independent literature

Zöld Tizparancsolat

2007.11.24. 17:25 exit


1. Ne hagyd alapbekapcsolva a Tv-t, Pc-t
2. Élj autómentes életet
3. Moss 30 fokon
4. Szelektáld a szemeted
5. Ne használj, fogadj el müanyag szatyrot
6. Használj energiatakarékos égőket
7. Online intézd a banki és egyéb papirügyeid
8. Hasznositsd újra cuccaid
9. Ne pazarold a gázt, vizet és áramot
10. Próbálj legalább 3 pontot betartani ;]!

Szólj hozzá!

Címkék: green energy tizparancsolat

Datagate

2007.11.22. 02:07 exit

Huszonöt millió ember személyes, banki és egyéb hivatalos adatát vesztette el egy kézbesitő aki október 18-án szerette volna kipostázni azt a 2 data cd-t amit az angol Adóhivatal adott fel a Kormánynak. Egy hónappal később a cd-k még sehol és Alistair Darling  Pénzügyminiszter még csak tegnap ismerte el hivatalosan, hogy az elhagyott lemezekről semmi hir. Erre csak egyet lehet irni 2007-ben: Idióták.

Szólj hozzá!

Címkék: lost idiotism darling

LJF 2007

2007.11.05. 01:35 exit   

Feszt-feszt hátán. Most értek véget a londoni filmhetek és nagy örömömre mindjárt érkezik a 9napos hangoskodás a Jazz és zene szerelmeseinek, a Londoni Jazz Fesztivál 2007. Természetesen vagyis végre magyar fellépők is szerepelnek a hivatalos programban, a Szakcsi Lakatos Béla Trio lép majd fel az első este a Hungarian Cultural Centre-ben. A programsorozat teli ingyenes és nem ingyenes estekkel, minden napra jut valami zenei finomság, komolytól komolytalanig. Nevek és időpontok a hivatalos oldalon keresgélhetőek: www.londonjazzfestival.org.uk

Szólj hozzá!

Londoni Filmfesztivál 2007

2007.10.05. 15:17 exit

                                                                                                                         

Okt 17-én indult a kéthetes filmünnep Londonban. Nyitófilm nagykedvenc direktorom, a kanadai David Cronenberg új mozija az Eastern Promises volt, amiből világosan kiderült miért nem éri meg a halálkomoly londoni orosz maffiával  semmilyen módon érintkezni, főleg ha egy halott titkos naplójáról van szó, teli terhelő bizonyitékokkal. Cronenberg erőszak témában megint profin, hidegvérrel és mélyen gyomortszorit-húsbavág. A fesztre mint mindig rengeteg nagy film és rendező kapott meghivást, ha valaki november 1-ig még erre jár, feltétlen nézzen rá az oldalukra és válogasson valami néznivalót. Ja, a link: www.bfi.org.uk/whatson/lff/

Szólj hozzá!

Címkék: london cronenberg filmfeszt

Előrehozott választások...

2007.10.03. 12:35 exit...angolul snap elections lesz november elsején Angliában. Vagyis ezt jósolja a The First Post online hirujság, miután a közvéleménykutatások alapján most simán nyerne egy országos választást a Munkáspárt Gordon Brown-al az élén. A politikai ok mellett persze az anyagi szempont ami miatt a párhónapos Minisziterelnök megkockáztathat egy választást, ugyanis a Munkáspárt financiálisan nem áll toppon, ezért egy előrehozott választás kisebb pénzbe kerülne és győzelem esetén többet hozna később a pártkasszába mintha mondjuk kivárnának az eredetileg 2009-ben esedékes választásokig. David Cameron, az ellenzék és a Tory-k fiatal vezetője igy igen nagy gondban lehet, ilyen rövid idő alatt semmiképp sem tudná megnyerni magának a többséget, mindössze pár parlamenti helyet szerezhetne a konzervativoknak a mostani állapothoz képest, és újra várhatnának megint 4 évet arra, hogy harcba szálhassanak a kormányzásért. Fognak is. Szóval indul a rapid kampány és a választási láz. Tényleg, van akinek hiányzik Tony Blair?

Update: Szemben az előzetes várakozásokkal, Gordon Brown hivatalosan is bejelentette, hogy 2009-ig nem lesznek országos választások. David Cameron szerint ez egy 'megalázó visszalépés' volt a Munkáspárt vezetőjétől. Az ok ami miatt Gordon Brown igy döntött, egy nagyon friss közvéleménykutatás, ami szerint az ellenzékre több százalékkal többen szavaznának ha most tartották volna a választásokat.

Szólj hozzá!

Címkék: politics brown snapelection cameron

Tarantino a városban

2007.09.15. 01:14 exit

Ponyvahirek: Tarantino megérkezett Londonba. Egy szál bermudában, laza hawai ingben, kissé pocakosan from LA. Az "ötödik filmje" a Death Proof promóturnéja miatt repült át ide pár hétre és mindenhol felbukkan ahol csak kell, hogy egy közepesre sikerült filmet eladjon.
                                                     
A Kurt Russel-es részek nélkül ugyanis a film halálunalmas. Na mindegy, Tarantino azt rendez amihez kedve van, szarik bele, bár annak ő sem örülne ha nem hozna sokat egy mozija. A Tarantino 'családból' még szintén a városban van Samuel L. Jackson és Uma Thurman is, ők lesznek majd egy divatshow házigazdái, de csak októberben. Ha bejutok valamelyik bulira vagy összefutok QT-vel valahol, majd rakok képet.

Szólj hozzá!

Címkék: london death tarantino proof

Larry és a Hősök

2007.09.02. 11:38 exit

Ahogy lassan beköszönt az Ősz, szépen térnek vissza kedvenc sorozataim is. Elsőként már következő vasárnap érkezik, hatalmas meglepetésként a Róma c. sorozat helyére és az igért jövő januári kezdés helyett, a Curb Your Enthusiasm 6 évadja. Larry David (a képen lol) mindennapjait bemutató geg-impro vigjáték sorozat fantasztikus, az egyik legjobb dolog most az HBO-n. Ezt követi majd szeptember 24-én a Heroes aka Hősök 2. évadjának szezonyitó része, a jelenlegi kinálat legjobban sikerült és legizgalmasabb akció-szuperhős sorozata az NBC-n. Folyt. köv.

1 komment

Címkék: sorozatok ősz heroes curb

A Vérgrófnő

2007.08.28. 16:28 exit

...azaz angolul Blood Countess néven hiresült el Elizabeth Bathory aka Báthory Erzsébet magyar grófnő, Nádasdy Ferenc nagyhatalmú gróf felesége majd ögyveze, akiről az a városi legenda járta a 16.-17. században, hogy egy nimfo perverz leszbikus, szűz nőket gyilkol meg, lecsapolja áldozatai vérét, majd abban vesz kéjes fürdőt. (A történészek szerint az egész sztori egy koncepciós per volt, amit Báthory Erzsébet nevének befeketítésére használtak a Habsburgok és alkalmas lehetett volna az egész Báthory család hírnevének aláásására.) Mindenesetre a vérgrófnő mitoszt újra akarja éleszteni az európai és amerikai filmipar, jövő hónapban (otthon novemberben) jelenik meg a cseh-szlovák-magyar-angol kooprodukcioban készült Bathory cimű film. Jövőre pedig a Holywood-i változat jön The Countess néven, a film rendezője és főszereplője egyben Julie Delpy. Mindkettő a gyilkos grófnő életét mutatja be, bár nekem ez előző feldolgozás tünik jobbnak, a széparcú csejtei úrnő története aki igazából egy szadista perverz mindenképp vérfagyasztó. És a miénk.

Szólj hozzá!

Címkék: film hungary bathory vampir

Notting Hill, a zavargásoktól a karneválig

2007.08.24. 02:34 exit

1958. augusztus végén törtek ki és szeptember elejéig tartottak a faji motivációjú utcai zavargások a bevándorló fekete lakosok, a fehér lakosság és a rendőrség között London nyugati városrészén, a Notting Hill kerületben. A faji ellentétek okozta feszültség, a munkanélküliség, a fokozódó lakásproblémák, az éjszakai és alvilági élet konfliktusai mind mind kiváltó okai voltak Anglia első és talán legnagyobb utcai faji háborújának. Claudia Jones, újságiró és feketejogi aktivista a zavargásokra válaszul 1959-ben szervezte meg először a Notting Hill karnevált ami a bevándorló lakosok kultúráját vitte először egy tető alá, majd 1965-ben a negyed utcáira, ami akkora már a helyi Karib közösség központi utcabáljává vált. Ma majdnem 50 évvel az utcai harcok után Notting Hill egy divatos és drága "posh" helynek számit, a karnevál pedig Európa egyik legnagyobb zenei kulturális utcai bulija, ahol közel egymillió ember gyülik össze Augusztus utolsó hétvégéjén. Most hétvégén is beindulnak a nagy sound systemek, vibrálnak a szines maskarák és ünneplik a város sokszinűségét, a kultúrák keveredését és azt a sikersztorit ami végülis az etnikumok együttélésének a szimbóluma lett a brit fővárosban.

Szólj hozzá!

Címkék: london riots nottinghill carneval

Fonejacker

2007.08.17. 18:32 exit

Anglia legjobb
poénsorozata ezen a nyáron a Fonejacker. Igaz, hogy a telefonbetyárkodás már a 90-es években lejárt, de az iráni-brit komikus Kayvan Novak, kihasználva a bábeli nyelvi zűrzavart és az angolok telefonmániáját egy brutális kis sorozatot dobott össze szivatós telefonhivásokból és eszméletlen jó animációkból. Hasonlóan Sacha Baron Cohen-hez, Novak is  sztereotip alapkaraktereket használ akik mindig ugyanazzal a faszsággal hivják fel a szerencsétlen áldozataikat. Persze a legtöbb telefonbeszélgetés vége "Fuck Off!", de a legjobb amikor majdnem vagy tényleg sikerül a szivatás. (Elérhetőség ha nincs Channel 4: Youtube vagy torrent)

Szólj hozzá!

Címkék: telefon tv comedy fonejacker

St. Pancras International

2007.08.08. 01:31 exit

2007. november 14-én nyit újra a St. Pancras vonatállomás St Pancras International néven. Hatalmas összeget, 800 millió fontot költöttek az egyik legismertebb Viktóriánus épitészeti vasmonstrum felújitására, a platformok kibővitésére és a vonatozás mint élmény újraélesztésére. Innen indul majd a több mint 10 éves Eurostar is (eddig a Waterloo-ról ment) amivel Londonból-Párizsba az eddigi 3 óra helyett 2 óra 15 perc alatt lehet majd eljutni és kb 334 k/h max sebességgel fog hasitani. Végül is ez lesz az angol megfelelője a francia nemzetközi szupervonathálózatnak a LGV-nek. 2009-ben állitólag japán hypervonatok is érkeznek, amikkel Anglia bizonyos pontjaira semmiperc alatt el lehet majd érni. Itt fut még át 6 metrovonal a King's Cross metróállomáson, és csomó busz is, elég gyakran járok erre és már elég régóta bámulom mit tesznek-vesznek nap mint nap és látom hogy fejlődik az egész, egyszerűen elképesztő. Jövőre, ha lesz időm és persze pénzem első dolgom lesz hogy kipróbáljam az 'új' Eurostart a St. Pancras-ról, mert imádok vonatozni, bár ez szinte repülés, és már hiányoznak a vigyorgó párizsi Macskák is.

Szólj hozzá!

Címkék: london paris eurostar st pancras international

A Clinton Család

2007.08.03. 12:07 exit

Szinte biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Államok következő elnöke Hillary Clinton lesz. Bush távozik igy komolyabb ellenfél nincs, Barack Obama még nyeretlen és kis erő a Clintonékhoz képest, a Republikánusok pedig nem tudnak erős embert felmutatni a két Demokrata jelölttel szemben a 2008-as választásokon. Hillary igy az első női President lesz a Fehér Házban, az első "First Man"-el, Bill Clintonnal az oldalán, aki mellesleg az egyik legnagyobb kedvencem volt mint Amerikai elnök és politikus a 90-es években. Hillary könyvét a "Living History"-t végig élveztem, tapasztalata és tudása elképesztő, elnöki rátermettségéről nem kell sokat vitázni, bár lesz mit helyrehoznia a 'háborús' Bush éra után. A Clinton Család hónapok óta masszivan kampányturnézik az Államokban, a városoktól kezdve a youtube-ig mindenhol. Bill Clinton két előadást is tart Londonban Aug 14-én az O2 Arénában. A belépők elképesztő 200-300 fontba kerülnek. Kár, hogy emiatt nem tudok elmenni, helyette megnézem majd Simpsonékat a mozikban, thanks to Matt Groening and Csupó Gábor, ők is zseniálisak.

2 komment

Címkék: simpsons usa politics clintons

Szárnyakat ad

2007.07.29. 12:38 exit

London 07 - Quali. 2nd BesenyeiMa van a szülinapom (28), ami az elmúlt két hetet tekintve jócskán túl lett ünnepelve, koncertestül, utazásostul, ajándékostul, másnapostul mindenestül. Az külön finomság ma, hogy London egén magyar pilóta vagyis Besenyei Péter szárnyal az első helyért a Red Bull Air Race-n az O2 Aréna mellett és a Temze felett. Az idő egyelőre biztató, vagyis nem esik az eső és a szél sem tűnik életveszélyesnek innen lenntről, szóval a győzelem ott van a levegőben, a tegnapi időmérőn a második legjobb időt repülte kedvenc aviátorunk. Videóért klikk a képre!

3 komment

Címkék: bd besenyei wings

Arnie Somogyi

2007.07.22. 12:00 exit

               
        Arnie Somogyi imádja a hideg meggylevest, a Jazzt, Londont és a gyökereit. Felmenői Erdélyből, pontosabban Segesvárról származnak, ő már Angliában született. Jelenleg az egyik legkeresettebb bőgős itt,  Amy Winehouse-tól  Jamie Cullum-n át Charlie Watts-nak szinte minden felkapott névnek vendégzenészkedett már és olyan jazzlegendákkal is játszott mint Bobby Hutcherson, Stan Tracey vagy Annie Ross. Tvknek, rádióknak és filmeseknek is dolgozott, egyik nagy kedvencem a Tehetséges Mr Ripley cimű mozi filmzenéjének készitésében is részt vett. Két dokumentumfilmet is csinált a BBC4nek, az egyik cime a Cool Roots, amiben felkutatjai zenei és családi gyökereit Segesváron, ahol még rabbi ükapja élt. Ennek az útnak a termése a "Cold Cherry Soup" album, amit Arnie a világhires magyar saxofonistával Tony Lakatossal együtt irt meg. Az Anglo-Hungarian egymásratalálás még egy új projektet és albumot is szült 2004-ben, ez volt az Improvokation és "Star Mountain Sessions", amin 10 profi Angol és Magyar jazz és folk zenész ütköztette saját népzenéjének inspirációit. Arnie azóta létrehozta saját zenekarát, az Ambulance-t, a debüt album 2006-ban jelent meg, a "baleseti jazz" számokat istenitették a kritikusok a Guardiantól a Jazzwise magazinig. Legutóbb Tim Lapthorn most kijött lemezén játszott, májusban együtt koncertezett Eddie Hendersonnal, de emelett folyamatosan tanit és társával megalapitotta a Voodookazoo céget a tv-s és filmes munkáknak. A lényeg: az emlitettt albumokat itt lehet beszerezni: www.jazzcds.co.uk, Arnie kiadójának oldala saját bab és meggyleves recepttel itt, és saját myspace pedig itt érhető el: www.myspace.com/arniesomogyi

 

Szólj hozzá!

Címkék: jazz london arnie somogyi erdely

Taxidermia

2007.07.17. 12:10 exit

Megérkezett végre kedvenc magyar rendezőm Pálfi György második filmje, a Taxidermia a londoni mozikba. A fogadtatás persze vegyes, valaki nehezen lát túl a hányáson (Times), Peter Bradshaw Pálfyt valahol Kusturicához hasonlitja (The Guardian), az Independent szerencsére felismeri benne a groteszk humort, kedvelt online bulvár lapom (The First Post) pedig heti főfilmként állitja be és a testnedveken túllépve lenyűgözőnek tartja a mozit. Egyik filmes haveromnak is nagyon tetszett, de mondta sokszor egyenesen rosszul lett a jeleneteken és szerinte durvább lett a film mint az Irreversible vagy az Itchi The Killer, viszont nem tudja átérezni a szociális utalásokat de azért megállapitotta: "Hungarians are weird." És milyen igaza van, hiszen ettől jó a film is.

Szólj hozzá!

Címkék: film vomit weird palfi

Art is dead, Artists aren't

2007.07.06. 01:54 exit

Damien Hirst lett Anglia és a világ legdrágább élő képzőművésze. "Lullaby Spring" nevű gyógyszeres-polc installációja potom 9.65 millió fontért kelt el múlt hónapban a hires Sotheby’s árverésen. Brutális. Damien központi témája amúgy nem más mint a Halál. Holnap befejeződő "Beyond Belief" nevű kiállitásának is a fő darabja egy több mint 8600 gyémántal beboritott 18. századi emberi koponya volt aminek a cime "For the Love of God" és amit kb 14 millió fontba került előállitani és jelenleg 50 millió fontért már viheti is valaki haza a vitrinbe azonnal. Állitólag George Michael erősen gondolkodik a vásárláson. Ha megtenné, akkor az eddigi legnagyobb összeget fizetné egy élő művész egyetlen műalkotásáért. Hogy ki mit gondol erről mint műalkotás, azt mindenkire rábiznám, addig is ajánlom annak aki erre jár Augusztus 19-ig egy másik felkapott brit képzőművész, szobrász Antony Gormley kiállitását a Blind Light-ot a Hayward Galériában.

Szólj hozzá!

Címkék: art hirst gormley

Baljós Árnyak

2007.06.30. 17:08 exit

...vetülnek megint Angliára. Majdnem két évvel a londoni terrortámadások után pokolgéppel megpakolt Mercedesek jelentek meg a belvárosban. Kettőt sikerült megtalálni és hatástalanitani még mielőtt azok szétszaggattak volna töbszáz bulizót és turistát. Egy hasonló robbanószerkezettel teli terepjáró viszont lángolva robbant be a glasgow-i reptér épületébe. Ezután a brit kormány elrendelte a legmagasabb terrorkészültségi 'kritikus' fokozatot. Vagyis a terror újra támad. De igy? Ha csak ennyire futja az Al-Kaida sejteknek, hogy már robbantani sem tudnak és elfogytak a gyilkos ötleteik, akkor amit az elmúlt napokban láttunk az komplett csőd részükről. A londoniak ugyanis nem fognak ennyitől komolyabban megijedni, főleg nem úgy hogy mostantól szórakozás helyett otthon maradjanak. Jó persze, nagyobb katasztrófa is történhetett volna és akkor másról lehetne irni, példul hogy milyen gyengék a titkosszolgálatok meg a terrorelháritás, de ha egy klub kidobóembere simán észreveszi a gyanús kocsit és igy meghiúsul a fanatisták terrormerénylete, akkor ezekre a 'terroristákra' egy szó van: balfaszok. Egyet tudnak ezzel csak elérni, hogy még több rendőr lesz az utcákon vagyis durvább rendőrállam lesz itt. Ha ez volt a céljuk akkor ez sikeres akció volt, ha más akkor vesztésre állnak, de nagyon.

Szólj hozzá!

Címkék: london terror al kaida

süti beállítások módosítása